Дневник

Успешно приключи пилотният проект "Да споделиш хоризонта... с приятели", реализиран с финансовата подкрепа на ФПББ

„Да споделиш хоризонта... с приятели“ е пилотна инициатива на ЗАЕДНО, с която си поставихме за цел да въведем уникална за България концепция и практика за позитивна социална интеграция чрез солидарен туризъм на хора с физически увреждания. Тази идея дойде от Франция, където вече повече от 15 години, съществуват групи от хора, които на доброволен принцип качват в планината хора с увреждания, които не могат да се придвижват сами.

Проектът „Да споделиш хоризонта... с приятели“ е фокусиран върху градивния процес на взаимно откриване, разширяване и споделяне на възможностите, стремежите и уменията на онези млади хора, които имат затруднено придвижване и група техни връстници, които пожелаха да споделят гледката от върха.

Вътрешната мотивация за реализацията на този проект е нашата вяра, че взаимното преживяване на солидарния туризъм „изпълва с красота и вдъхновение не само очите, но и сърцето“, добавя нови измерения на личния и социалния ни хоризонт, зарежда със сила и увереност, и прави невъзможното възможно.

Накратко за резултатите от проекта: 

1. Първата совалка за солидарен туризъм в България е вече факт.

2. Първите пет солидарни експедиции на хора с увреждания са вече факт.

3. Първият доброволчески екип е вече факт.

4. Първият сайт за солидарен туризъм на български е вече факт.

5. Първата голяма национална кампания за позитивна социална интеграция на хора с увреждания чрез солидарен туризъм в България е вече факт.

6. Първите снимки и видео, с които визуализираме концепцията за солидарен туризъм са вече факт.

Това са първите шест стъпки на една нова за България, позитивна идея, която има потенциала да бъде развивана и реализирана във всички кътчета на страната ни, където има активни млади хора с добра воля и любов към природата, които са готови да отделят един ден, за да направят една невъзможна мечта реалност. Искрено се надяваме, че седмата стъпка ще бъде – в България да се появят колкото се може повече професионални совалки, да има повече експедиции и още повече споделени хоризонти... за нас и обществото ни.

Сърдечно благодарим на Фондация "Помощ за благотворителността в България" за подкрепата, за доверието, за шанса да реализираме този проект, за да може толкова много хора да се срещнат, да преживят заедно нещо прекрасно и разширят и споделят хоризонтите си.

Експедицията продължава.

Каним ви да се включите като участник, доброволец, партньор или спонсор - пишете ни от ТУК
 

Споделихме и по RFI

 

Във вторник, на 21ви април, бяхме на гости в предаването "ЗАЩО?" по RFI с водещ Любомир Бояджиев.

 

Разказахме за проекта - как сме се вдъхновили, откога чакаме възможността да осъществим идеята и как вече стъпка по стъпка я реализираме. Най-много наблегнахме на предстоящото събитие тази събота - тестването на совалката! С нетърпение очакваме да я изпробваме в Асеновград и веднага след това да започнем дългоочакваните експедиици в планината! В лицето на водещия също спечелихме още един доброволец за проекта :)

 

Да се хванем за зелено.... и за хоризонт

Най-сетне направихме първото истинско пътешествие до водопада на Бов. Стана съвсем спонтанно, но пък беше прекрасно. Направихме го в съвсем тесен кръг, за да тестваме няколко неща, които преценихме за много важни. Имахме цял един ден, за да говорим, обсъдим и обмислим всички детайли, за да си поиграем с две кучета, да обядваме на полянка с невероятен изглед към обширен Хоризонт.... и да се насладим на първите пролетни дни.

Втора среща, която продължи в нон-стоп Скайп общуване

На 20 януари се срещнахме отново, за да обсъдим първата експедиция.

Няколко дена по-рано едно момче беше загинало от лавина на Банско и ние леко омърлушени от съвета на ПСС да отложим качването на Витоша, започнахме да мечтаем за края на зимата.

План за набиране на доброволци и послание за първата експедиция беше направен, нарисуван, обсъден и одобрен от целия екип на Хоризонти.

Разделихме се с обещанието още същата вечер да си направим първата он-лайн среща в Скайпа.

И наистина се случи. От този момент нататък сме непрекъснато заедно... он-лайн.

Syndicate content